14 iunie 2008

Banutul dragostei


Intr-o zi ingerul lui Dumnezeu intreaba banutul milei:
-Cine esti tu,banutule,ca te vad asezat intre lucrurile iubite de Dumnezeu?
-Eu sint banutul pe care Bunul Dumnezeu l-a facut pentru a fi dat de pomana,zise smerit ,micul banut.
-Dar de unde vii tu ,banutule?
-Vin din pusculita copiilor buni,din mina alba a domnisoarelor smerite,din mina muncita si plinsa a vaduvelor,din portmoneul vechi si subtire al batrinilor,din mina binecuvintata a preotilor.
-Si unde te duci tu acum,banutule?
-Ma duc sa cumpar suflete pentru Dumnezeu,ulei pentru candelele fecioarelor intelepte,sa aprind candela credintei ce se stinge la unii,sa zidesc biserica cea vie a lui Dumnezeu,caci,pe cit ma vezi de mic eu stau intotdeauna la temelia bisericii.
-Spune-mi,banutule,care-i taina ta?De ce esti asa iubit de Dumnezeu?
-Ingerasule,eu deschid portile raiului,celui ce ma daruieste in numele lui Hristos cu dragoste si cu inima senina.
-Drum bun,banutule,si sa cumperi cu spor cit mai multe suflete lui Dumnezeu!
Aceasta poveste am citit-o intr-o carte de pilde si povestiri scrisa de un preot si mi s-a parut foarte frumoasa.N-ar fi rau sa o citeasca mai multi oameni.

Anotimpuri


Primavara imi aduce in suflet in fiecare an forte proaspete,visuri noi,sperante demult pierdute...Mi-as dori sa fie mereu primavara sa vad mereu gize trezindu-se la viata,copaci inmugurind,pamintul acoperindu-se de verdeata.
Primavara este anotimpul in care m-am nascut si in care am devenit pentru a doua oara mama.
Butonez de zor si alaturi in leagan este puiul meu cel mic rizind cu gura stirba la ceva ce numai el poate vedea.
Are numai 2 luni si 4 zile.
M-am gindit sa scriu aici povestea nasterii lui si cite ceva din viata mea aici.
Astazi au fost Mosii de vara.In Romania,la sate ,inca se mai pastreaza traditia de a imparti in aceasta zi cani de lut pline cu vin si castronele pline cu cirese.
Imi amintesc cum,copil fiind,ma urcam in ciresul matusii sa culeg cirese si coboram dupa o ora,cu burta plina si cu galetusa goala.Sau cum mergeam la piata in sezonul cireselor si cumparam cite 3-4 kilograme.Cirese pietroase,dulci si carnoase...mai aveau cite un viermisor ,insa daca nu-l vedeam ,cine putea sa spuna ca l-am mincat?!
Si aici sint in supermarketuri cirese,majoritatea aduse din America,insa se vind cu suta de grame pt ca sint cam scumpe.Mi-e atit de dor de pietele din Romania,unde vedeam mormane de legume si fructe de tot felul...
Aici primavara ma incinta cu ciresii salbatici si cu obiceiul japonezilor de a sarbatori si a se bucura de inflorirea lor.Ma incinta felul lor de a impodobi cu flori strazile ,casele,magazinele pina si toaletele!Mi-as dori sa fie si in Romania macar pe jumatate atit de curat,lumea macar pe jumatate atit de amabila...